Datum: 08-08-2014

Åle (155) overleden

Brantevik, Zweden, Augustus 1014. 

De voor zover bekend oudste paling ter wereld is overleden. De vis, die in een waterput in het Zuid-Zweedse Brantevik leefde, was volgens de overlevering zeker 155 jaar oud, zo meldt de Engelstalige Zweedse nieuwssite The Local. Een krantenbericht ui 1959 verhaalt over de stokoude paling uit Brantevik. Tomas Kjallman wordt geïnterviewd bij de put waarin Åle leefde. 

Dat de 8-jarige Samuel Nilsson het beestje in het water gooide lijkt vreemd, maar bij gebrek aan schoon stromend water hield een paling destijds het ongedierte en andere vuiligheid uit de put.

Grote ogen
Door anderhalve eeuw in het duister rond te hebben gezwommen, zag de aal er grotesk uit. Hij had ongewoon grote ogen vertelt huiseigenaar Tomas Kjellman tegen The Local. 'Buiten proporties'. 
Kjellman wiens familie de woning met waterput in 1962 kocht, kan zich de paling uit zijn jeugd nog goed herinneren. 'We hebben altijd geweten dat de aal als huisdier was inbegrepen.'

Televisie
De aanwezigheid van het glibberige dier is de afgelopen honderd jaar goed gedocumenteerd. Zo kreeg hij een rol in boeken en documentaires en haalde meerdere keren de Zweedse televisie. De honderdste verjaardag van de paling was zelfs voorpaginanieuws in Zweden. 

Åle, Zweeds voor aal, was een populair 'familielid'. Toen de familie het dier onlangs aan vrienden wilde laten zien, bleek de stokoude paling al even dood te zijn. 'Toen we het deksel van de put haalden, zagen we dat hij in stukken uiteen was gevallen', zegt Kjallman

Vriezer
De aal die twee wereldoorlogen overleefde is niet begraven, maar heeft een plekje in de vriezer gekregen. Daar wacht Åle op onderdoek door experts die aan het gehoorbeentje kunnen zien hoe oud het dier werkelijk was. Als men het stukje bot doorzaagt, kunnen net als bij een boom jaarringen worden geteld.

'Normaal gesproken worden palingen een jaar of zeven', vertelt Kjallman. 'Ze worden zo vet dat hun ingewanden ermee stoppen, maar deze bleef leven en leven'. Volgens Spakenburg Paling BV was de oudste in Nederland gevangen paling 85 jaar.

Maatje
De familie Kjallman blijft na de dood van Åle niet 'aalloos' achter. In de put leeft het diers levenspartner gezond en wel. Deze naamloze paling wordt verondersteld slechts 110 jaar oud te zijn. 'Deze heeft geen naam', lacht Kjallman. 'Wie er een verzint, mag het zeggen.'

bron: Algemeen Dagblad

Levering Privacyverklaring Cookie instellingen

  • Garnaal.nl logo Forel.nl logo Zalm.nl logo
  • Openingstijden