Datum: 05-08-2015

Alex Koelewijn is Utrechtse Held van de Smaak

Utrecht, 5 augustus 2015

Spakenburger Alex Koelewijn is benoemd tot Held van de Smaak van de provincie Utrecht. Alex is, samen met zijn broer Peter, eigenaar van ‘Spakenburg Paling’. Daar rookt hij o.a. paling, zalm en forel. Smaak, duurzaamheid en kwaliteit staan daarbij voorop. Om de beste smaak te realiseren, kiest hij voor topkwaliteit vis en de traditionele methode van roken met hout, zonder toevoeging van water. ‘Gerookt met hout, vuur en liefde’ is zijn motto. Vis roken op deze wijze is zeer ambachtelijk en levert een heerlijk smaakvol product op.

Daarnaast zet Alex zich in voor een verduurzaming van de palingsector. Alex is sinds 2010 mede-oprichter en voorzitter van DUPAN (Stichting Duurzame Palingsector Nederland). Hij stelt dat goed gereguleerde beroepsvisserij en vishandel kunnen bijdragen aan de instandhouding van een soort. Bovendien resulteert samenwerking door DUPAN met diverse partijen binnen en buiten de visserij in meer wetenschappelijk onderzoek én meer bewegingsvrijheid voor de paling om de Europese binnenwateren in en uit te zwemmen. Ook internationaal ligt er nu een duurzame paling standaard binnen bereik, waardoor een gezonde palingstand mogelijk wordt die voldoende ruimte biedt voor consumptie.

Verder heeft Alex een boek geschreven over visroken en geeft hij al jarenlang cursussen (theorie + praktijk) voor de Historische Vereniging in Spakenburg om het ambacht van visroken over te dragen aan de jongere generatie. Bovendien is hij één van de eerste leden van het Slow Food Utrecht Professionalsnetwerk (2009), waarin regionale producenten en andere professionals die zich bezig houden met ‘good, clean & fair’ voedsel actief zijn.

Alex is verrast en blij met deze titel: “De benoeming tot Utrechtse Held van de Smaak 2015 geeft me een goed gevoel. Ik zie de titel als een bevestiging van mijn liefde voor mijn vak”.

Alex Koelewijn zal Utrecht vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die op vrijdag 11 september in Leeuwarden plaatsvindt. Leeuwarden is Hoofdstad van de Smaak 2015. De landelijke verkiezing is tevens de start van de Week van de Smaak, die wordt gehouden van 12 t/m 20 september 2015.

De verkiezing van de Held van de Smaak richt zich dit jaar op het thema ‘verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren’. De organisatie was op zoek naar vissers, chefs, visspecialisten of ambachtelijke verwerkers die verantwoord gevangen of geteelde vis op de kaart zetten. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vissersbond.

De bekendmaking vond plaats in bij het sfeervolle Restaurant De Mandemaaker in Spakenburg dat bewust kiest voor verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren op de kaart. De Mandemaaker is lid van Euro-Toques Nederland. 

De regionale verkiezing van de Held van de Smaak in Utrecht werd georganiseerd door regiocoördinator en levensmiddelentechnoloog Barbara Hart.