Datum: 01-02-2021

Brexit en Paling

Dat blijft genieten!

Brexit en paling

Dat Brexit heeft grote gevolgen voor de visserijsector aan beide zijden van de Noordzee zal niemand meer verwonderen. Dat roept natuurlijk ook de vraag op over invloed van Brexit op de handel in paling uit Noord-Ierland. Als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk zou dat zo maar het einde kunnen betekenen, want de Europese paling is een beschermde soort en mag niet vanuit of naar de Europese Unie verhandeld worden. Dit is allemaal vastgelegd in het CITES verdrag dat de handel in beschermde soorten regelt. Paling uit het Verenigd Koninkrijk mag niet meer naar Europa en vice versa Europese paling uit Europa niet meer naar het Verenigd Koninkrijk. Een totaal verbod in handel van paling afkomstig uit Noord-Ierland lag voor de hand. 

De geschiedenis van Ierland en Noord-Ierland is een opstapeling van tumult, opstand en (burger)oorlog. De afscheiding van de Republiek Ierland van het Verenigd Koninkrijk heeft aan beide zijden velen het leven gekost. Daarna werd de strijd vooral in Noord-Ierland gevoerd waar de “republikeinse nationalisten” aansluiting wensten bij de republiek Ierland en de “unionisten” onderdeel wilde blijven van het Verenigd koninkrijk.

In Noord-Ierland is die strijd doorgegaan tot 10 april 1998, de dag waarop het Goede Vrijdag akkoord werd gesloten. Dat was het moment dat de grens verviel en er vrij verkeer kwam van personen en goederen tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland.

Brexit zou betekenen dat de grens tussen Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de republiek Ierland weer terug zou komen. Wijze koppen hebben zich suf gepiekerd hoe dat voorkomen kon worden. Want een grens met alle bijbehorende controles en formaliteiten zou een zeer reële kans betekenen dat oude problemen zoals aanslagen van protestantse (Unionists)  en katholieke (Republicans) paramilitaire groeperingen, over en weer, weer zouden oplaaien. Misschien kunt u zich nog de bomaanslagen van de IRA herinneren, dat nooit meer moeten de bestuurders hebben gedacht. Lang was dan ook de grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland inzet van discussie tijdens de Brexit-onderhandelingen. U herinnert zich misschien het woord “Back Stop” nog dat toen regelmatig in het nieuws was. Tot die tijd was het nog heel onzeker of de lekkere paling uit Lough Neagh nog naar ons bedrijf kon komen.

De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn uiteindelijk tot een oplossing gekomen. Die oplossing is dat Noord-Ierland een aparte status krijgt en praktisch als onderdeel van de Europese Unie zal worden behandeld. Hiermee is de handel in Noord-Ierse paling tussen Noord-Ierland en Europa toegestaan. 

Wel betekend Brexit een verhoging van kosten die gemaakt moeten worden voor transport. Daarboven op komt het feit dat COVID-19 nog steeds een grote impact heeft op het vliegverkeer. Er vliegen minder vliegtuigen tussen Noord-Ierland en de Europese luchthavens. De verwachting is dan ook dat we ook na 1 mei, de start van het nieuwe palingseizoen in Noord-Ierland, nog beperkingen en extra kosten zullen ervaren.

We kijken nu nog in een glazen bol waardoor we niet exact weten hoe en wat. Zodra er meer duidelijkheid is zullen wij dit melden via onze nieuwsbrief. Wij gaan ervoor dat u de lekkerste paling kunt blijven verkopen en uw klanten blijven genieten van onze heerlijke delicatesse.