Datum: 21-05-2013

Glasaal geholpen bij Den Oever

Ruim baan voor glasaal bij Den Oever 

Lelystad, 21 mei 2013

Afgelopen pinksterweekend opende Rijkswaterstaat op verzoek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de sluisdeuren bij Den Oever voor glasaal. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen waterbeheerders.

"Vlak voor het pinksterweekend werden we gebeld door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), zij waren bezig met een visinventarisatie en constateerden dat er een enorme hoeveelheid glasaal lag te wachten bij de sluis bij Den Oever. Zij vroegen of RWS ervoor kon zorgen dat de sluisdeur werd open gezet zodat de glasaal het IJsselmeer op kon trekken.", vertelt de sluiswachter. Deze heeft vervolgens een zogenoemde loze schutting uitgevoerd, dit is een schutting zonder schepen. Hierbij wordt de deur van de Waddenzeekant  1,5 tot 2 uur opengezet bij eb en kan de vis naar binnen zwemmen. Daarna wordt de deur gesloten en die aan de IJsselmeerkant geopend zodat de vis het IJsselmeer op kan. Op deze manier wordt er wel vis maar geen zout binnengelaten.

Visvriendelijk sluisbeheer
Door de bediening van de spuisluizen af te stemmen op het (trek)gedrag van vissen kunnen grotere groepen vissen tegelijk de spuisluizen passeren. Door het uitvoeren van loze schuttingen met de schutsluizen kunnen ook via die weg vissen van de Waddenzee naar het IJsselmeer zwemmen. Rijkswaterstaat wil het visvriendelijk sluisbeheer voor 2015 invoeren op alle schut- en spuisluizen van de Afsluitdijk en de Houtribdijk. Om dit te realiseren is aan ARCADIS een opdracht verstrekt in combinatie met ATKB (AquaTerra-KuiperBurger). 

Zoutwaterafvoersystemen
Met het langer openzetten van de spuisluizen in de Afsluitdijk komt meer zout water het IJsselmeer binnen, dit is niet gewenst omdat het IJsselmeer een zoetwatervoorraad is voor landbouw en drinkwater. Om toch visvriendelijk spuisluisbeheer mogelijk te maken worden er bij Den Oever en Kornwerderzand zoutwaterafvoersystemen aangelegd die het zoute water, dat zwaarder is dan zoet water, vanuit het diepste punt achter de sluizen weer terug hevelt in de Waddenzee. Dit project wordt samen met de aanleg van een vispassage bij Den Oever aangelegd in de periode 2013-2015 door een combinatie van Van den Herik, Witteveen en Bos en Fishflow Innovations. 


Meer informatie www.rws.nl/krw.