Datum: 23-01-2015

Glasaal smokkelaars aangehouden in Bulgarije

Sofia, 23 januari 2015

De Bulgaarse Douane heeft bekend gemaakt dat zij vrijdag 2 miljoen levende Europese glasaaltjes (baby-paling) in beslag heeft genomen. Twee Chineese verdachten zijn aangehouden op de luchthaven van Sofia toen zij probeerden om de acht polystereen kistjes de Europese Unie uit te smokkelen. De Chinezen gaven aan dat er etenswaren in de doosjes zaten toen ze tijdens hun reis gecontroleerd werden. Beide verdachten kwamen per vliegtuig uit Madrid en maakten een tussenstop op de luchthaven van Sofia.

Paling is een beschermde soort onder het verdrag van CITES (Convention on International Trade in Endengared Species of Wild Flora and Fauna) Ook geldt voor de Europese glasaal een Europees exportverbod.

Volgens de Bulgaarse Autoriteiten wordt de glasaal op de Europese illegale markt verkocht voor rond de 500 euro per kilo, in het Verre Oosten ontvangen de smokkelaars tot wel 1300 euro per kilo voor hun smokkelwaar.

De in beslag genomen baby paling is overgebracht naar een leeftank in het aquarium van Varna aan de Zwarte zee.

Bron: Reuters

Aanvulling Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren 24 januari 2015:

NeVePaling is blij met de strenge controle van de Bulgaarse autoriteiten. Nederland heeft sinds 2008 haar palingvisserij met 75 % teruggebracht en neemt allerlei maatregelen om de soort te beschermen zoals uitzet van jonge paling en het veilig over de dijk helpen van volwassen paling. Het is dan ook belangrijk dat illegale activiteiten als de smokkel van glasaal hard wordt aangepakt.