Datum: 21-09-2020

Het grote paling tuinfeest

Wat is Nederland toch lekker!

Zondag 20 september was het een heerlijke dag en niet alleen vanwege de lekkere septemberzon maar bovenal vanwege de combinatie met gerechten van Nederlands PalingPatron Martin Kruithof.

In Giethoorn in de prachtige tuin van restaurant de Lindenhof** werd een palingparty georganiseerd. De dag begon met een toespraak van Martin, die als handelsmerk heeft dat zijn toespraken kort en krachtig zijn. In zijn toespraak benadrukte Martin de noodzaak van duurzaamheid en het belang van Nederlandse en lokale ingrediënten voor De Lindenhof**. Dat we hele lekkere dingen soms heel dichtbij hebben, niet alleen groenten en kruiden uit eigen tuin maar ook vis van dichtbij. Giethoorn staat bekend om de enorme hoeveelheid water. In dat water zwemt vis waar Martin hemelse gerechten mee bereidt. Martin werd dit jaar door Stichting DUPAN uitgeroepen tot PalingPatron.

De reden daarvoor is dat hij bewust kiest voor paling die bijdraagt aan het Eel Stewrdship Fund, dit palingfonds zorgt voor versneld herstel door jonge paling en de volwassen palingen veilig over de dijk te helpen. Want Nederland zit potdicht en die (tijdelijke) hulp is broodnodig. Vandaar dat Martin eigenhandig eerst nog even de natuur van het Giethoornse water met een kleine vierduizend kleine palingen verrijkte. Vervolgens genoten de gasten van overheerlijke een lunch waarin paling in elk gerecht was terug te vinden. Amuse’s, fingerfood met prachtige combinaties daarna stoofpaling met steranijs en heel verassend paling van de barbecue.

Het Dutch BBQ-team was aanwezig ter ondersteuning en om te laten zien dat bbq-paling een verrassende maar vooral heerlijke combinatie is. Ik had nooit verwacht paling met die manier van bereiden zo lekker kon zijn, wat mij betreft een aanvulling op het Nederlandse menu. Martin had palingvissers Freerk Visserman, vijfde generatie palingvisser uit Heeg, gevraagd te vertellen hoe er op paling wordt gevist en hoe het nou echt zit met de palingstand. Er werd ook live paling gerookt en dus was er ook vers gerookte paling om mee te nemen naar huis.

Martin werd door de aanwezige gasten gevraagd of hij er een jaarlijks terugkerend paling-tuinfeest van kan maken. In het voorjaar een haringpartij en in het najaar en palingparty. Goed idee en lekker was de reactie, daarmee is een nieuwe traditie geboren. September, paling-tuinfeest in Giethoorn, wat is Nederland toch lekker.

Bron: Gastropedia.nl