Datum: 08-11-2013

IJsselmeervissers weer in de fout

Beroepsvissers uit Hoorn en Enkhuizen aangehouden wegens illegale vangsten 

Hoorn, 8 november 2013

De politie Noord-Holland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben in een gecombineerde actie op woensdag 7 november aanhoudingen verricht in verband met illegale vangst van paling op het IJsselmeer.

1100 kilo paling
Bij de actie werden drie beroepsvissers uit Enkhuizen in de leeftijd van 60, 35 en 23 jaar aangehouden. Bij hen werd 400 kg paling aangetroffen. Ook werden drie beroepsvissers uit Hoorn in de leeftijd van 31, 25 en 20 jaar aangehouden, die 700 kg paling aan boord van hun boot hadden. Zij hadden ook ondermaatse snoekbaars en baars aan boord. De ruim 1100 kilo vis werd teruggezet in het water. Het is de derde keer dat IJsselmeervissers dit jaar betrapt worden op illegale activiteiten, enkele weken gelden werd aan de Friese IJsselmeerkust drie vissers gearresteerd voor de vangst van 3200 kilo illegaal gevangen paling. Ook deze paling is weer  losgelaten.


Beschermde diersoort
De palingvangst is in Nederland in de maanden september, oktober en november verboden op grond van het Nederlandse Aalbeheerplan en de Flora- en Faunawet. Op basis van deze regelgeving is de paling tot beschermde diersoort verklaard en mag deze in die maanden niet gevangen. Juist in deze periode onderneemt de paling de trek naar de Sargassozee om te paaien. Deze maatregelen zijn genomen om de Europese palingstand, die sterk teruggelopen is, te stimuleren.