Gestoofde paling in bietensaus

Verrassend lekkere variant op stoofpaling op z'n Spakenburgs

Gerookte paling hebben we allemaal wel eens geproefd. Maar hoe zit het met gestoofde paling? Deze variant is een stuk ouderwetser. Niet iedere visspecialist heeft stoofpaling in zijn vitrine. Bestel het daarom een dag of twee van te voren dan ben je verzekerd van een heerlijke maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 gekookte bieten
  • 1 dl bietensap
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl kippenbouillon
  • 25 gr boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 500 gr stoofpaling
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 appel
  • 2 takjes dragon

Bereidingswijze

Snijd de bieten in zo klein mogelijke blokjes. Meng ze met het bietensap, de wijnazijn en de bouillon. Breng het mengsel op smaak met wat peper en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de boter en suiker toe. Snijd de paling (of andere vis) in flinke stukken en voeg ze toe aan de bietjes. Draai na 1 minuut het vuur uit en plaats een deksel op de pan.

Laat het mengsel 10 minuten staan en verwijder vervolgens de paling. Houd deze apart. Breng het bietenmengsel aan de kook, voeg de appelstroop toe en laat het vocht inkoken tot het wat dikker wordt. Snijd de appel in kleine blokjes.

Verdeel het bietenmengsel over de borden. Leg er een paar stukjes paling op. Garneer met blokjes appel en blaadjes dragon. Lekker met aardappels.