Stoofpaling op z'n Spakenburgs

Een recept van onze overgrootmoeder

Rond de voormalige Zuiderzee leefden de mensen eenvoudig. Recepten waren puur, het Spakenburgse recept voor stoofpaling bevat slechts vier ingrediënten: paling, peper en zout en tenslotte een vleugje roomboter.

Per persoon gebruik je 300 gram gevilde tussen pink en vingerdikke paling (paling zonder huid en kop).
Snijdt de paling in ca. 4 cm lange stukken.
Was de mootjes af in water met een klein beetje zout.
Besprenkel de mootjes paling met peper en zout naar smaak. Er mag best wel wat peper op.

Smeer de bodem van de pan in met een klein stukje roomboter. Zet de mootjes paling rechtop in de pan.

Tip: zet de pan schuin in een diep bord dit vereenvoudigd het stapelen van de paling.

Let op ! Geen water of andere vloeistoffen toevoegen.
Paling stooft in dit recept gaar in het eigen vocht en vet.
Vervolgens doe je de deksel op de pan en zet je de paling op middelhoog vuur.

Laat de paling tussen de 20 en 30 minuten stoven.

Paling is gaar als het vlees loslaat van de graat.

Stoofpaling op z'n Spakenburgs eet je met je vingers. Pak een mootje van je bord, knijp het vlees aan een kant in tot op de graat en zuig  vervolgens het vlees van de graat, mootje omdraaien vlees van de andere kant van de graat zuigen. Let op je vingers ;-)

Smakelijk eten, je hebt nu een recept dat onze overgrootmoeder nog heeft gebruikt. Zij maakte de pan schoon met een drooggekookt aardappeltje of een sneetje witbrood en dat is lekkerrr!

p.s. Dit recept ook in een oven bereiden gebruik in plaats van de pan een geschikte ovenschaal met deksel. Zet de schaal met paling in een oven die op 80 graden staat ingesteld, Slow Cook de paling gaar in c.a. 40 minuten. Paling is gaar als deze loslaat van de graat.