over ons

Een stukje geschiedenis

Spakenburg Paling B.V. is op 30 september 1992 opgericht door de broers Peter en Alex Koelewijn. Met letterlijk nul klanten werd gestart met de handel in levende paling en werd de productie van gerookte paling en gefileerde gerookte paling opgestart. Het bedrijf zorgde voor een nieuwe beleving, paling van de beste kwaliteit en “gerookt met hout, vuur en liefde”.

Naast Spakenburg Paling BV. hadden de broers in 1992 een transportbedrijf genaamd K&S Transport BV. en Peter & Alex Douane Expeditie BV. In 2016 verkocht Peter zijn aandeel in Spakenburg Paling aan Alex en in 2017 verkocht Alex zijn aandeel in het Douane Expeditiebedrijf aan Peter. Het transportbedrijf werd in 2000 verkocht.

In 2018 werd gestart met een volledig nieuw bedrijfspand waar hygiëne en duurzaamheid op het hoogste niveau zijn. Energie- en waterbesparende maatregelen zijn tot in het kleinste detail doorgevoerd. Het resultaat is een modern pand waar het roken, nog altijd traditioneel, boven een knapperend houtvuur gebeurd.

De familie Koelewijn is al generaties lang werkzaam in de visbranche, de eerste meldingen zijn van rond 1426. Het is dus niet verwonderlijk dat er palingbloed stroomt door de aderen van Alex. Door weer terug te gaan naar de basis van het roken met hout, vuur en liefde, samen met de inkoop van alleen de beste paling, wist hij de kwaliteit tot grote hoogte te brengen. Tot op de dag van vandaag wordt bij Spakenburg Paling de paling nog op de traditionele manier gerookt en verwerkt, wat resulteert in een hoogstaand kwaliteitsproduct met een luxe uitstraling tot in de kleinste details.

Spakenburg was historisch gezien één van de belangrijke aanvoerhavens van paling aan de oevers van de voormalige Zuiderzee. Onze familie woont en werkt er al sinds de 16e eeuw Sinds die tijd bestaat ons geslacht uit vissers, vishandelaren en visverwerkers. Ver voor de afsluiting van de Zuiderzee in 1912, had onze grootvader Jacob Koelewijn, in Spakenburg beter bekend als "Jacob van Jan", zich helemaal gespecialiseerd in het roken van haring en paling. Omdat de broers Peter en Alex uitsluitend de allerbeste kwaliteitsproducten wilden maken besloten zij in 1992 volledig zelfstandig als Spakenburg Paling BV. verder te gaan.

Paling roken is een vakmanschap en wordt van geslacht op geslacht doorgegeven. Generaties lang roken wij paling, het zit in onze genen. De keus om een kwaliteitsproduct te maken geeft onze bedrijfsfilosofie en liefde voor het vak aan. De paling van Spakenburg Paling B.V. is een begrip als het om topkwaliteit gaat. Gerookt met hout, vuur en liefde is onze slogan. Die liefde zit ons hoog en dat proeft u.

In 1992 werd Spakenburg Paling B.V. opgericht om een halt toe te roepen aan de smaakvervlakking van gerookte paling. Sindsdien maken wij pure traditionele specialiteiten van uitsluitend 100% verse ingrediënten. Producten zonder toevoeging van water of andere additieven, volgens originele recepten en tradities. Al onze producten zijn hierdoor van de hoogst mogelijke kwaliteit, hebben al onze producten 'de echte smaak', zijn puur en (h)eerlijk! Wij maken producten die zélfs uw overgrootmoeder zou herkennen.

Traditioneel paling roken zeg maar de 'Methode traditionelle' van paling.

In ons bedrijf wordt de paling, als een van de laatste in Nederland, nog steeds op de traditionele wijze boven een knapperend eiken- en beukenhoutvuur gerookt en volledig handmatig verwerkt. De smaak en kwaliteit van deze "methode traditionelle" is niet door machines te benaderen. Met uw keus voor paling.nl, traditioneel vers gerookte Hollandse paling, geniet u elke keer weer van deze typisch Hollandse delicatesse.

Missie

Onze missie is producten te maken die uw overgrootmoeder nog zou herkennen. Puur en met échte smaak. Niet voor niets is onze slogan: “gerookt met hout, vuur en liefde”.

Visie

Als bedrijf dat volledig afhankelijk is van de natuur begrijpen wij als geen ander dat de natuur haar grenzen heeft. Duurzaamheid is een veel gebruikt woord dat vaak ten onrechte gebruikt wordt. Wij gebruiken liever het woord volhoudbaarheid om daar mee Planet, People, Profit ten volle te kunnen uitvoeren.