Datum: 14-03-2016

Beroepsvisser in de fout in verboden gebied

Beroepsvisser in de fout in verboden gebied

Tolkamer, 14 maart 2016

De Milieu-Politie Gelderland onderzoekt een geval van illegale bevissing in de Boven-Rijn en in het Bijlands Kanaal bij Tolkamer. Bij een aantal beroepsvissers in de buurt van Deventer en op een boot, die aan de Rijn ligt, heeft de politie deze week huiszoekingen gedaan. Hierbij heeft de politie de administratie van de vissers in beslag genomen.

Paling
De huiszoekingen volgden op de aanhouding van twee beroepsvissers in november vorig jaar. Medewerkers van het milieurechercheteam van de politie en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit betrapten naar aanleiding van een melding de mannen op heterdaad op het vissen van paling en wolhandkrabben.

Teruggezet
Sinds 2010 is het gebied waar de vissers actief waren gesloten voor de visserij op paling en wolhandkrab op grond van dioxine vervuiling. De beroepsvissers hebben nadat ze waren betrapt de paling en wolhandkrabben op last van de politie weer teruggezet in de Rijn. De fuiken die ze gebruikten, werden in beslag genomen. De zaak is nog in verder onderzoek.

Reactie NeVePaling

De Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren stelt dat de verkoop van paling uit voor visserij gesloten gebieden een illegale activiteit is. Onze leden lopen het risico om geroyeerd te worden als deze op illegale activiteiten schuldig worden bevonden. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ziet streng op toe op de herkomst van paling. Legaal geproduceerde producten zijn herleidbaar tot de bron.

Bron: de Gelderlander / NeVePaling