Datum: 02-01-2015

Diervriendelijke bedwelming paling

Spakenburg Paling klaar voor wetgeving diervriendelijke bedwelming paling 

Spakenburg, 2 januari 2015

Sinds 1 januari 2015 zal alle consumptie-paling binnen ons bedrijf diervriendelijk worden verwerkt. De palingen zullen vanaf vandaag  binnen enkele seconden door elektrocutie verdoofd worden voor de slacht. Met dit procedé loopt de Nederlandse palingsector vooruit op wetgeving die nog in ontwikkeling is.

In samenwerking met wetenschappers van Wageningen Universiteit (WUR), het Noorse bedrijf SeaSide, onderzoeksinstellingen en met steun van zowel de Nederlandse overheid en DUPAN, is de elektrocutiemachine de afgelopen jaren uitontwikkeld. Sinds eind vorig jaar is de geavanceerde techniek bij Spakenburg Paling en de meeste andere Nederlandse palingbedrijven ingevoerd.

De technologie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarin via hersen- en hartfilms en gedragsobservaties is gekeken wanneer het dier pijnloos bedwelmd werd. Daarmee werden de condities bepaald waarbij bewusteloosheid bij paling onmiddellijk intreedt en in stand blijft tot het dier dood is. De machine die nu in gebruik is voldoet volledig aan alle eisen ten aanzien van diervriendelijkheid.