Datum: 10-10-2013

Palingstroper betrapt met 3.200 kilo illegale paling

Makkum, 10 oktober 2013

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, It Fryske Gea en de Provincie Friesland hebben op woensdagmiddag een stroper betrapt met 300 kilo illegaal gevangen paling. Om de palingstand te beschermen en om de volwassen paling de mogelijkheid te geven om vrij open zee te bereiken om zich voort te planten is het tussen 1 september en 30 november verboden om op paling te vissen. De stroper, een beroepsvisser, en 2 andere verdachten zijn in opdracht van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie aangehouden voor verhoor en in verzekering gesteld.

Tijdens een gezamenlijke actie zagen de inspecteurs de stroper een bewaarzak met paling in het water neerleggen. De paling is in beslag genomen en meteen levend in het water teruggezet. Op donderdagmiddag zijn nog 7 bewaarzakken met circa 2.900 kilo illegaal gevangen paling in beslag genomen en levend in het water teruggezet. De totale hoeveelheid komt hiermee op 3.200 kilo. 

In de periode tussen 1 september en 30 novemeber is het in Nederland verboden om paling voor consumptie te vissen. Wel wordt op 25 plaatsen in Nederland in opdracht van St. DUPAN paling opgevangen voor gemalen en een waterkrachtcentrale om deze onbeschadigd naar zee te helpen. Palingen moeten naar zee om zich  voort te planten. Dit 'over de dijk' zetten gebeurt met een speciale toestemming van het Ministerie, bij deze visserij altijd een controleur van de Sportvisserij aanwezig.

In de rest van Nederland is het vangen en in bezit hebben van in Nederland gevangen levende paling een overtreding van de Flora- en Faunawet. Op dit misdrijf staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

De stroper en de 2 andere verdachten overtraden het vangstverbod door toch paling te vangen en deze in bewaarzakken in leven te houden. De stroper was volgens de media van plan om de paling te bewaren tot 1 december. NeVePaling betwijfeld die lezing omdat het onmogelijk is palingen zo lang in een net in leven te houden. NeVePaling is verheugd met het resultaat van de oplettendheid van de inspecteurs.

Bron: Nieuwsbericht van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit i.c.m www.nevepaling.org