Datum: 08-03-2016

Smokkelaars reisden via Amsterdam

Chinese palingsmokkelaars gearresteerd. 

Hong Kong, 8 maart 2016

Afgelopen vrijdag hebben douanebeambten in Hong Kong 91 kg Europese glasaal in beslag genomen. De passagiers, een man en een vrouw, die de levende jonge palingen in zes koffers hadden verpakt werden gearresteerd. Het paar kwam met het vliegtuig uit Vigo in Spanje en waren via Madrid en Amsterdam naar Hong Kong gereisd. 

Europese paling is sinds 2009 een beschermede soort en staat op de CITES Appendix II lijst. Hierdoor is export buiten het leefgebied aan strenge regels gebonden. De gearresteerde smokkelaars beschikten niet over geldige documenten.

De levende glasaal verpakt plastic zakken in gewone koffers

Onder de wetgeving die in Hong Kong geldt hangt elk persoon die zich schuldig maakt aan het zonder vergunning invoeren van bedreigde soorten een boete van maximaal vijf miljoen Honk Kong Dollar en een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.

Afgelopen vrijdag was op de Spaanse televisie te zien hoe een glasaalsmokkelaar in de delta van de rivier de Ebro werd gearresteerd. Na uitgebreid en grondig onderzoek door SEPRONA, Servicio de Protección de la Naturaleza, de Spaanse natuurafdeling van de Guardia Civil werd de smokkelaar gearresteerd. Hij stond op het punt om de 500 kilo levende glasaal (ruim 1,6 miljoen stuks) verstopt tussen aquariumvissen naar China uit te voeren.

Bronnen: South China Morning Post Publishers Ltd en Antenna 3.es

<!-- [if gte mso 9]> <w:lsdexception locked="false" priority="66" na