Datum: 24-10-2014

'Zeldzame aal' blijkt gewoon een dikke paling

Den Burg, 24 oktober 2014

De zeldzame aal waar natuurcentrum Ecomare op Texel naar op zoek was, blijkt een flink uit de kluiten gewassen, gewone paling te zijn. Dat heeft nader onderzoek uitgewezen.

Donderdagochtend lag het dier dood op het strand en iemand had het meegenomen. Een natuurfotograaf maakte nog een foto en tipte het natuurcentrum. Ecomare dacht dat het om een zogeheten congeraal ging en deed een oproep het dier te brengen.

Nadere bestudering van de foto met hulp van echte deskundigen bracht Ecomare echter tot een andere conclusie. ''De paling, die al in zout water leefde, was uitzonderlijk dik. Wij vonden dat hij niet meer op een paling leek. Waarschijnlijk had hij zich volgevreten met garnalen en is hij door de storm van de week op het strand beland", stelt een woordvoerder van het natuurcentrum.

"Dergelijke grote vrouwelijke palingen komen veel vaker voor in Nederland, wij zien dergelijke grote exemplaren met enige regelmaat. Het is voor ons een raadsel waarom de medewerkers van Ecomare dachten dat een andere vis op de foto stond. Misschien moet men op Texel een nieuw beeldscherm aanschaffen" aldus een lachende woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren.

Bron: NeVePaling